Biografija

Ja sam Dragana Vidojković, diplomirani filolog opšte lingvistike. Završila sam Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu 1999. godine. Novinarstvom se zvanično bavim od 2000. godine, u redakcijama Radio-televizije Bor gde sam obavljala poslove novinara i urednika u oba elektronska medija, kao i Timočkoj televiziji i radiju u Zaječaru.

Profesionalni, jezički izazov mi je bio i Zbornik radova Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru čiji sam bila lektor za izdanja 2013. i 2016. godine, a  2001. sam bila član žirija za izbor knjige godine koji organizuje „Narodna biblioteka“ u Boru. Lektorisala sam i desetine knjiga proze i poezije lokalnih pisaca, stručnih radova iz oblasti filozofije, sociologije, politikologije, medicine, tehnike, kriminalistike, diplomske i magistarske radove iz raznih oblasti. Lektura i korektura tekstova je jedino zanimanje kojim se bavim od maja 2013. godine.

Lektorišem tekstove na srpskom jeziku, na ekavici i ijekavici. Odličnu saradnju ostvarila sam i s Rudarsko-geološkim fakultetom u Beogradu i Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu – Departman za veterinarsku medicinu.

Moji najbrojniji klijenti su pisci romana kao najtraženije forme današnjice. Lektorisala sam i nekoliko knjiga poezije. Međutim, budući da nijedan tekst danas ne treba i ne sme da ode u štampu bez prethodne lekture, moja saradnja proširena je i na doktorate iz raznih oblasti, magistarske, stručne i diplomske radove, što podrazumeva saradnju sa svim uzrastima – od srednjoškolaca, preko studenata do doktora raznih nauka i naučnih radnika.

Više o mom načinu rada možete pročitati na ovoj stranici.

Kontakt